Dzień Kapusty w Swornegaciach

Dzień Kapusty w Swornegaciach

27 września br. w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach zostały zorganizowane zajęcia dla mieszkańców pn. „Dzień Kapusty”. Tego dnia na stołach gościła kapusta, którą przygotowywaliśmy na kilka sposobów.

Pierwszym sposobem od dawna znanym na przechowywanie kapusty jest kiszenie, które powoduje jej konserwację.

Tego dnia mieszkanki pokazały dzieciom stary sposób, w jaki się to odbywa. Poprzez szatkowanie kapusty, dodając odrobiny marchewki, użycia soli oraz odpowiedniego kamionkowego naczynia do kiszenia zabraliśmy się do pracy. Ważnym elementem w kiszeniu kapusty jest dokładne ubicie jej, tak aby puściła soki.

Kolejną popularną potrawą z kapusty jest bigos, który został przygotowany i w ten dzień każdy z uczestników mógł go skosztować.

Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, posiadające dużo cennych witamin, które w okresie jesienno - zimowym wspomagają nasz układ odpornościowy.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem