Na wczorajszych (14.06) zajęciach przy kuchennej placie (znajdującej się na dziedzińcu Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego) gościliśmy uczniów ze Szkoły Podstawowej w Swornegaciach. Kulinarnym tematem tego spotkania były kaszubskie plińce (placki ziemniaczane). Podstawowe składniki tego dania, które na Kaszubach były zawsze dostępne, to ziemniaki, jajka i sól. Placki pieczone na żeliwnej patelni, na placie opalanej drewnem, nadały wyjątkowości i "tradycyjności" temu daniu oraz wydobyły niepowtarzalny smak - jak sprzed lat. To proste, a jednocześnie bardzo smaczne danie, zasmakowało uczniom, co przełożyło się na wyjątkową ucztę. Całemu spotkaniu towarzyszyły śpiewy, rozmowy i anegdoty po kaszubsku. Odwiedzający naszą chatę turyści z zaciekawieniem przyglądali się niecodziennym kulinarnym zmaganiom przy placie.
Kaszubskie plińce