"Sworzyńskie" bochenki

Na środowych warsztatach wypieku chleba (15.05.) w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach gościliśmy uczniów kl. „0” z sąsiadującej gminy Konarzyny.

Po zajęciu stanowiska pracy, dzieci założyły fartuchy, aby z entuzjazmem przystąpić do wykonania zadań, które na nich czekały.

Mąka, drożdże, woda, mleko, cukier, sól i ziemniaki to składniki, które zostały przygotowane oraz omówione przez instruktorów, a które są niezbędne do wyrobienia „sworzyńskiego” bochenka.

Przesiewanie mąki, przygotowanie zaczynu drożdżowego, odmierzanie składników, wysmarowanie oraz podpisanie foremek to zadania, które uczestnicy muszą pokonać podczas warsztatów. Ostatnim etapem było pójście do pieca chlebowego, aby w nim umieścić przygotowane foremki z ciastem chlebowym.

Po godzinnym oczekiwaniu „mali piekarze” zgłosili się po odbiór wypieczonych chlebków, aby po powrocie do domu pochwalić się rodzicom swoim wypiekiem

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem