Pierwszy dzień ferii (29.01.br.) rozpoczęliśmy od zajęć kulinarnych, na których przybliżamy tradycyjną kuchnię kaszubską. Pierwszym daniem, które wykonaliśmy był kaszubski kuch marchewny, czyli "marchewny pieprznik". Deser ten dawniej przygotowywany był przez gospodynie domowe z podstawowych składników - mąki, marchwi, jajek, które znajdowały się w każdym gospodarstwie. "Biedne ciasto", niegdyś tak nazywane przez Kaszubów, na przestrzeni lat zostało wzbogacone dodatkami, tj. orzechami, rodzynkami, kakao. Zapach upieczonego ciasta przyciągnął feryjnych uczestników do kuchni domu kultury, aby wspólnie skosztować wypieku.
Poniżej podajemy przepis, z którego warto skorzystać.
Marchewny pieprznik
4 jaja
1 1/4 szkl. oleju
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 szkl. drobno startej marchwi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody