O tym, jak wypieka się chleb sworzyński dowiedziały się dzieci z Zespołu Szkól w Rytlu, które 17 stycznia br. przyjechały do Swornegaci.
W Wiejskim Domu Kultury na uczniów czekał przygotowany stół z niezbędnymi akcesoriami tj. stolnica, miska, foremka itp.
Uczestnicy wysłuchali ciekwostek, które opowiadał kierownik placówki, o tym jak zbudowany jest tradycyjny piec chlebowy i do jakiej temperatury trzeba nagrzać piec, aby chleb był dobrze wypieczony. Dowiedziały się, jakie narzędzia są niezbędne do obsługi pieca, czym jest ożóg, kosior i łopata.
Następnie uczniowie udali się do sali WDK, gdzie wysłuchując poleceń instruktorów wykonały ciasto chlebowe.
Ważnym elementem zajęć jest wysłuchanie prelekcji na temat szacunku i tradycji wypieku chleba.
Na zakończenie warsztatów, każdy otrzymał swój wyczekiwany bochenek aromatycznego chleba.
ZS z Rytla na warsztatach wypieku chleba