Uczestnicy warsztatów kulinarnych, które na stałe już wpisały się w plan zajęć świetlicowych, często wracają do sprawdzonych wcześniej przepisów. Tak też było w czasie ostatnich styczniowych zajęć, w czasie których grupa piekła czekoladowe babeczki. Tradycyjnie już, każdy z uczestników brał czynny udział w przygotowaniu ciasta na słodkie wypieki: wszyscy wspólnie dbają o dokładne proporcje potrzebnych składników. W czasie, kiedy czekoladowe babeczki się piekły grupa poznała rozwiązanie zagadki kulinarnej z poprzednich zajęć. Chętni do udziału w "kulinarnej zgaduli" poznali kolejną zagadkę,której rozwiązanie w czasie kolejnych warsztatów. Po upieczeniu babeczki zostały oprószone cukrem pudrem, polukrowane lub ozdobione kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi i kolorowymi posypkami.
Przepis na ciasto : 50 dag mąki, 30 dag cukru, 25 dag margaryny, 4 jajka, niepełna szklanka mleka, 5 łyżek kakao, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego.