Świąteczna atmosfera panowała w czasie ostatnich w tym roku warsztatów kulinarnych, w czasie których "grupa kulinarna" zajęła się pieczeniem pierników. Najpierw wspólnie zostało przygotowane ciasto. Po przygotowaniu ciasta i rozwałkowaniu rozpoczęło się wycinanie z ciasta pierników. Powstały pierniki o różnych kształtach, nie tylko tych świątecznych. Część wypieków zostanie polukrowana przez wolontariuszy i przeznaczona na "Świąteczne spotkanie" w świetlicy 20. XII.
Przepis na świąteczne pierniki: 1/4 kostki tłuszczu, 3 szkl. mąki, 1,5 szkl. cukru pudru, 3/4 szkl. miodu lub syropu z mniszka lekarskiego, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao. Wszystkie składniki wymieszać (tłuszcz można rozpuścić) i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.