Ostatnie dwa spotkania grupy kulinarnej poświęcone były słodkim wypiekom. Tym razem uczestnicy przygotowywali rogaliki z ciasta francuskiego. Płaty ciasta francuskiego zostały pokrojone na prostokąty. Na środku każdego kawałka znalazły się: ulubiony krem, czekolada, dżem czy owoce. Po uformowaniu rogaliki trafiły do piekarnika. Gotowe rogaliki zostały oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. W czasie kolejnych warsztatów uczestnicy przygotowali ciasteczka na specjalną okazję -"Andrzejki". Podzieleni na grupy wykonywali kolejne etapy zadań: przygotowanie ciasta, wałkowanie, wycinanie i "nadziewanie" ciastek karteczkami z zabawnymi tekstami. Czas pieczenia grupa wykorzystała na wspólnym malowaniu. Po upieczeniu część ciastek została przeznaczona na spotkanie andrzejkowe, pozostałe podzielone między uczestników.
ANDRZEJKOWE CIASTKA
SKŁADNIKI
(OK. 40 SZTUK): 250g mąki pszennej, 250g margaryny, 250g twarogu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szkl. drobnego cukru (może być cukier puder)
PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać, dodać, cukier, cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Wymieszać. Dodać twaróg śmietankowy i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać szklanką kółka (jak na pierogi). Zrolowane paski papieru z ”andrzejkowymi wróżbami” umieścić w środku ciastka. Piekarnik nagrzać do 200°C, piec na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.