Kolejna "kulinarna środa" za nami. Tym razem uczestnicy w czasie zajęć przygotowywali hot-dogi. Prosta w wykonaniu przekąska: parówki owinięte paskami ciasta drożdżowego. Ciasto zostało wspólnie przygotowane przez wszystkich uczestników. Po wyrośnięciu zostało podzielone na porcje. Starsi wałkowali i kroili je w paski, młodsi owijali nimi parówki. "Ubrane" w drożdżowe ciasto parówki trafiły do piekarnika. W czasie pieczenia grupa zajęła się porządkowaniem świetlicy, a wolontariusze: Tymek, Szymon i Patryk przygotowali sos czosnkowy. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją.
Przepis na ciasto drożdżowe (można wykorzystać do pizzy, bułeczek, pasztecików):
1 kg mąki, 0,5 kostki drożdży + 1 łyżka cukru (drożdże rozpuszczamy z cukrem), 0,5 szkl. oleju, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 szkl. ciepłej wody, 1 szkl. mleka.