Warsztaty kulinarne - czekoladowe ciasto "brownie"

Warsztaty kulinarne - czekoladowe ciasto

Ostatnie warsztaty kulinarne w październiku płynęły pod znakiem czekolady. Tym razem w czasie zajęć uczestnicy poznali przepis na czekoladowe ciasto "brownie". Wspólnie z wolontariuszami cała grupa przygotowała ciasto. Każdy był odpowiedzialny za przygotowanie i odmierzenie potrzebnego składnika. Pomocna okazała się w tym waga kuchenna. Kiedy ciasto trafiło do piekarnika grupa zajęła się sprzątaniem i przygotowaniami do wspólnej degustacji. Po upieczeniu ciasto zostało oprószone cukrem pudrem i podzielone między wszystkich kucharzy. Polecamy tę formę zajęć - wspólna, grupowa praca, integracja i dobra zabawa!

Przepis na ciasto czekoladowe:

Składniki (porcja na dużą blachę)

  • 400 g masła
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek (temp. pokojowa)
  • 500 g cukru
  • 270 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę wyłożoną papierem.
  • Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę oraz sól i miksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
  • Mleczną czekoladę pokroić na kawałki i posypać na wierzchu ciasta.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie i na wierzchu utworzy się skorupka.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem