Ostatnie warsztaty kulinarne w październiku płynęły pod znakiem czekolady. Tym razem w czasie zajęć uczestnicy poznali przepis na czekoladowe ciasto "brownie". Wspólnie z wolontariuszami cała grupa przygotowała ciasto. Każdy był odpowiedzialny za przygotowanie i odmierzenie potrzebnego składnika. Pomocna okazała się w tym waga kuchenna. Kiedy ciasto trafiło do piekarnika grupa zajęła się sprzątaniem i przygotowaniami do wspólnej degustacji. Po upieczeniu ciasto zostało oprószone cukrem pudrem i podzielone między wszystkich kucharzy. Polecamy tę formę zajęć - wspólna, grupowa praca, integracja i dobra zabawa!
Przepis na ciasto czekoladowe:
Składniki (porcja na dużą blachę)
- 400 g masła
- 400 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek (temp. pokojowa)
- 500 g cukru
- 270 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 200 g mlecznej czekolady
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę wyłożoną papierem.
- Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę oraz sól i miksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
- Mleczną czekoladę pokroić na kawałki i posypać na wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie i na wierzchu utworzy się skorupka.