Warsztaty kulinarne i przyrodnicze

Warsztaty kulinarne i przyrodnicze

W czasie ostatnich warsztatów kulinarnych uczestnicy poznali przepis na ciasto marchewkowe. Wspólnie z wolontariuszami, podzieleni na grupy przygotowali ciasto. Każdy był odpowiedzialny za przygotowanie i odmierzenie potrzebnego składnika. Pomocna okazała się w tym waga kuchenna. Kiedy ciasto trafiło do piekarnika grupa wzięła udział w zajęciach o bocianie, które przeprowadziła Pani Weronika Janta, pracownik ZPK w Charzykowych. Podczas zajęć dzieci i młodzież miały okazję odkryć tajniki migracji bocianów, poznać ich przystosowania i dietę. Uczestnicy dowiedzieli się także, że te niezwykłe ptaki pokonują nawet 8 tysięcy kilometrów podczas swoich wędrówek, a gniazda które budują mogą ważyć nawet tonę, a największe z nich jest w Polsce. W czasie zajęć każdy przygotował swojego bociana z wacików kosmetycznych. Zajęcia przyrodnicze zakończyły się spacerem z lornetkami, dzięki którym można było podglądać bociany w gnieździe i przyjrzeć się im z bliska. Tematyka zajęć nie była przypadkowa, ponieważ w tym roku odbędzie się VIII Międzynarodowy Spis Bociana Białego, podczas którego Pracownicy Zaborskiego Parku Krajobrazowego będą liczyć gniazda na terenie Gminy Chojnice. Pani Weronice dziękujemy za ciekawe zajęcia. Po wykonaniu pamiatkowego zdjęcia z prowadzącą i wykonanymi  pracami plastycznymi, grupa wróciła do warsztatów kulinarnych. Upieczone w międzyczasie ciasto marchewkowe zostało oprószone cukrem pudrem i podzielone między uczestników.

Przepis na ciasto marchewkowe: 2 jajka, 200 g mąki, 200 g drobnego cukru lub cukru pudru, 150 ml oleju, 200 g startej marchewki, 40 g drobno posiekanego ananasa, 40 g startego jabłka, 50 g wiórków kokosowych, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.

Jajka ubić, dodając powoli cukier, aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie cały czas ubijając dodawać olej. Do masy dodać marchewkę, ananasa, jabłka, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać "suche" składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto wyłożyć na blachę i piec  w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem