Warsztaty kulinarne - gofry

Warsztaty kulinarne - gofry

Kolejne warsztaty kulinarne minęły "na słodko". Tym razem uczestnicy z pomocą wolontariuszy przygotowali gofry. Po przygotowaniu potrzebnych składników wspólnie przygotowane zostało ciasto według przepisu z "świetlicowej książki kucharskiej". W czasie kiedy wolontariusze zajęli się pieczeniem gofrów, pozostali spędzili czas na zabawach, grach i rozmowach-każdy znalazł coś dla siebie. Kiedy gofry były gotowe pozostało je tylko odpowiednio "doprawić" bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami, czekoladą lub dżemem-wszystko według upodobań. Wspólna degustacja zakończyła zajęcia.

Przepis na gofry (ok. 16 szt): 3 szkl mąki, 4 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szkl cukru, 1 i 3/4 szkl wody gazowanej, 1/2 szkl oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.                                                                                                                  Oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej, wodę i miksujemy.Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.Całość miksujemy.Dodajemy ubite białko delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Smacznego !!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem