W czasie kolejnych warsztatów kulinarnych uczestnicy przygotowywali hot-dogi. Z pomocą wolontariuszy przygotowane zostały potrzebne produkty w odpowiednich proporcjach. Każdy miał swój udział w procesie "tworzenia" ciasta. W czasie, kiedy ciasto odpoczywało, wolontariusze przygotowali sos czosnkowy, a pozostali dodatki do hot-dogów. Po wyrośnięciu ciasto zostało podzielone i cała grupa przystąpiła do pracy. Drożdżowymi paskami i wałeczkami, zostały "oblepione" parówki. Czas oczekiwania na gotowe hot-dogi grupa wykorzystała na wspólnych grach, zabawach, układaniu puzzli i kolorowaniu.
Przepis na ciasto drożdżowe: 1 kg mąki; 0,5 kostki drożdży rozpuszczonych w 1 łyżeczce cukru; 0,5 szkl. oleju; 0,5 łyżeczki soli; 2 jajka; 1 szkl. ciepłej wody; 1 szkl. mleka. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Smacznego!