Plastycznie i kulinarnie: Narodowe Święto Niepodległości, wypieki

Plastycznie i kulinarnie: Narodowe Święto Niepodległości, wypieki

11 listopada obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości, upamiętniające odzyskanie niepodległości przez Polskę. W czasie zajęć plastycznych przygotowana została z tej okazji gazetka o charakterze patriotycznym. Kolejnego dnia, w czasie warsztatów kulinarnych, kiedy wolontariusze wypiekali czekoladowe ciasteczka odbyła się krótka lekcja historii. Grupa omówiła znaczenie słowa: niepodległość  oraz symboli narodowych. Po wykonaniu prac plastycznych uczestnicy wrócili do zajęć kulinarnych: ciasteczka-kuleczki zostały nadziane na patyki i ozdobione kolorowymi polewami i posypkami.

Przepis na ciasto czekoladowe: 50 dag mąki, 30 dag cukru, 25 dag margaryny, 4 jajka, niepełna szklanka mleka lub śmietany, 5 łyżek kakao, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego. Smacznego !!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem