Warsztaty kulinarne - drożdżowe wypieki

Warsztaty kulinarne - drożdżowe wypieki

Pierwsze po wakacjach warsztaty kulinarne minęły uczestnikom na przygotowaniu drożdżowych wypieków. Po wspólnym przygotowaniu ciasta i dodatków (nasiona, ser, wędlina), każdy otrzymał swoją porcję ciasta. Powstały wypieki w formie bułek, warkoczy, rogali, serc i kwiatów. Degustacja pierwszych wypieków odbyła się na świeżym powietrzu. Zapraszamy do galerii!

Przepis na ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 0,5 kostki drożdży rozpuszczonych w 1 łyżeczce cukru, 0,5 szkl oleju, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 szkl ciepłej wody, 1 szkl mleka. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta dowolne kształty, posmarować mlekiem, posypać nasionami lub nadziewać serem lub wędliną, piec w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem