W czasie ostatnich warsztatów kulinarnych grupa przygotowywała szarlotkę z lodami. Tym razem uczestnicy pracowali w mniejszych zespołach. Wcześniej zostało przygotowane i schłodzone ciasto. W czasie, kiedy leżakowało w zamrażarce uczestnicy zajęli się jabłkami: umyte i obrane zostały starte na tarce. Każda grupa otrzymała dwie porcje ciasta. Jedną porcją wylepiła spód formy do pieczenia, na ciasto zostały wyłożone jabłka oprószone cukrem z cynamonem. Druga porcja została wykorzystana do przykrycia warstwy jabłek. Po upieczeniu szarlotka została podzielona na porcje i podana z lodami.
Przepis na szarlotkę: 2 szkl mąki, 250 g margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 jajko, 1,5 kg jabłek startych na tarce, cynamon, cukier, cukier puder do posypania
Do mąki dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jedną częścią ciasta wyłożyć spód formy, wyłożyć na ciasto jabłka, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Drugą część ciasta wyłożyć na warstwę jabłek (porwać na kawałki, zetrzeć na tarce). Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut na "złoty kolor". Podawać na ciepło, posypaną cukrem pudrem z ulubionymi lodami. Smacznego !!!