Ferie zimowe 2023 - warsztaty kulinarne, 25.01

Ferie zimowe 2023 - warsztaty kulinarne, 25.01

Kolejne warsztaty kulinarne prowadzone przez zaprzyjaźnione z naszą placówką Panie za nami. Zadania zostały podzielone pomiędzy wszystkich uczestników. Panie: Hanka Piernicka, Teresa Dymerska i Grażyna Jasinska wypiekaly w opiekaczach połówki orzeszków. Wolontariusze przygotowali czekoladę według sprawdzonego na wcześniejszych warsztatach przepisu. Ostatnim etapem było nadziewanie orzeszków czekoladą i wspólne próbowanie. Podsumowaniem zajęć były podziękowania, drobne upominki oraz wspólne zdjęcie. Serdecznie dziękujemy!!! Po warsztatach kulinarnych rozpoczęły się rozgrywki w tenisa stołowego, cymbergaja i piłkarzyki, które zakończą się kolejnego dnia.

Przepis na ciasto - orzeszki: 500 g mąki pszennej, 250 g margaryny, ok. 6 łyżek kwaśnej śmietany, 2 żółtka, 2 łyżki octu spirytusowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wrzucić do miski, margarynę wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyrabiać dłońmi lub mikserem.

Przepis na czekoladę: 1 kostka tłuszczu, 2 szkl cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 0,5 szkl wody, 3,5 szkl mleka w proszku

Tłuszcz, cukier, kakao i wodę zagotować. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem