W czasie ferii zimowych nie mogło zabraknąć w planie zajęć warsztatów kulinarnych. Tradycją stały się kulinarne spotkania pod nazwą "Kuchnia z naszego podwórka", które wspólnie realizują dzieci, młodzież i dorośli. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie: Maria Gierszewska, Bożena Borowicka i Agnieszka Pestka przeprowadziły pierwsze z dwóch zaplanowanych warsztatów. Motywem przewodnim pierwszych zajęć było ciasto drożdżowe. Wszyscy wspólnie przygotowali ciasto, które potem zostało podzielone między uczestników. Każdy wykorzystał je na swój sposób. Powstały warkocze z makiem lub serem i wędliną, bułeczki z nadzieniem jagodowym i czekoladą, mini-pizza rogaliki itp. Czas na pieczenie grupa wykorzystała na podziękowania dla Pań i wręczenie Im drobnych upominków. Nie mogło zabraknąć wspólnego, grupowego zdjęcia. Potem był czas na to co najprzyjemniejsze: próbowanie własnych wypieków. Wielkie podziękowania dla prowadzących - dziękujemy!!!
Przepis na ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 0,5 kostki drożdży +1 łyżka cukru, 0,5 szkl oleju, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 szkl wody, 1 szkl mleka.
Do miski wsypać mąkę, jajka, sól, wodę, mleko, olej i drożdże rozpuszczone w cukrze. Zagnieść i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.