Warsztaty kulinarne: pierniki, 07.12

Warsztaty kulinarne: pierniki, 07.12

Świąteczna atmosfera panowała w czasie ostatnich warsztatów kulinarnych, w czasie których "grupa kulinarna" zajęła się pieczeniem pierników. Najpierw wspólnie przygotowała ciasto, a po podzieleniu na porcje, każdy zajął się swoim kawałkiem ciasta. Powstały pierniki o różnych kształtach, nie tylko tych świątecznych. Po upieczeniu był czas na lukrowanie, dekorowanie i smakowanie.

Przepis na pierniki:

Składniki: 3 i 3/4 szkl mąki pszennej, 1 szkl miodu, 100 g tłuszczu, 2 jajka, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, (można dodać  kakao)

Miód i tłuszcz roztopić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Rozwałkować , wykrawać foremkami dowolne kształty, piec w temperaturze 180 stopni. Smacznego !!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem