Listopadowe warsztaty kulinarne zakończyły się w "andrzejkowym" klimacie. Uczestnicy w czasie zajęć przygotowali ciasteczka z wróżbą. Wspólnie przygotowane zostało ciasto, które wolontariusze podzielili między uczestnikami. Każdy swoją porcję rozwałkował i szklanką wycinał krążki, w które wkładał przygotowane wcześniej paski z zabawnymi tekstami. Po zlepieniu ciasteczka trafiły do piekarnika. W czasie kiedy ciasteczka się piekły, część grupy podzieliła się na dwa zespoły, które wykorzystały ten czas na przystrojenie świetlicowych choinek.
Przepis na ciasteczka z wróżbą:
- 2 szklanki - mÄ…ki
- mÄ…ka do podsypania
- ½ szklanki - cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 - jajka
- 1 łyżka - wody
- 1 łyżka – oleju
Â
OPIS PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie przygotować niewielki paseczki z wróżbą.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki (pierścieniem lub literatką). Na każdym położyć złożoną karteczkę z wróżbą i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygiąć, by powstały rogaliki – wówczas warto umieścić je na brzegu miski i naciągnąć rogi).
Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.