W Wiejskim Domu Kultury w Ogorzelinach odbyły się dwudniowe zajęcia, które miały zachęcić do korzystania z ziół, owoców i innych darów natury.
Uczestnicy zajęć wybrali się z panem Michałem Konkelem na spacer, podczas którego poznali właściwości napotkanych roślin. Wszyscy byli zaskoczeni ogromem możliwości wykorzystania dziko rosnących roślin w ziołolecznictwie, ale też zastosowaniem ich w kuchni.
Po długim, ale za to bardzo ciekawym spacerze, nasi goście udali się do domu kultury, by tam jeszcze bardziej pogłębić wiedzę, ale też utrwalić informacje zdobyte tego dnia.
Drugiego dnia odbyły się zajęcia warsztatowe.
Uczestnicy z zaciekawieniem wykonywali drobne prace związane z przygotowaniem produktów do stworzenia maści czy maceratu ziołowego na bazie octu.
Podczas zajęć prowadzący przedstawił niesamowite właściwości używanych często ziół, przypraw i warzyw.
Okazuje się, że zarówno cebula, czosnek, koper czy gorczyca, ale też bylica estragon, albo wawrzyn szlachetny mają niezwykłe właściwości lecznicze.
Zapraszamy do fotorelacji i zachęcamy do korzystania z roślin.