Jeśli mamy duże ilości jabłek, to dzieci już wiedzą, co z tym zrobić – przepyszną szarlotkę sypaną.
Potrzebne składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Około kilograma soczystych jabłek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać 1 łyżkę cynamomu.
Na tortownicę wysypujemy 1 szklankę wymieszanych sypkich składników, na to połowę startych jabłek z cynamonem, kolejno sypkie produkty, znowu jabłka, "zamykamy" produktami sypkimi, a na wierzch ścieramy około 100 gram masła.
Nagrzewamy piekarnik do 180’C i pieczemy ciasto około godziny. I najtrudniejsze – czekanie...
My się nie nudziliśmy, skorzystaliśmy z pięknej jesiennej pogody i poszliśmy na plac zabaw!