Jak karnawał to faworki i…rogaliki

Jak karnawał to faworki i…rogaliki

Podopieczni świetlic z Czartołomia i Angowic uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Zajęcia, w których efekcie powstaje „coś pysznego” zawsze podobają się ich uczestnikom.

Dzieci z Czartołomia upiekły dużą ilość rogalików. Początkowo przygotowały rozczyn drożdżowy, później, gdy drożdże urosły przystąpiły do mieszania wszystkich składników ciasta. Następnie ciasto wyrastało przez ponad godzinę.  Czas oczekiwania na dalszy etap prac, dzieci wykorzystały na wspólną zabawę. Później wałkowały, kroiły ciasto oraz formowały rogaliki nadziewając je dżemem truskawkowym oraz konfiturą śliwkową. Wypieki okazały się przepyszne i oczywiście zniknęły w mgnieniu oka.

W Angowicach natomiast dzieci ćwiczyły przed tłustym czwartkiem pieczenie tradycyjnych karnawałowych faworków - zwanych również przez niektórych chrustem. Każdy miał okazję spróbować swoich sił w zagniataniu i wykrawaniu ciasta. Wspólne pieczenie było przyjemną zabawą, a jeszcze przyjemniejsza była degustacja...zwłaszcza, że z zaproszenia na spróbowanie karnawałowych wypieków skorzystali najbliżsi sąsiedzi świetlicy. Gościom bardzo smakowało!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem