Nie ma Kaszëb bez Polonii, a bez Kaszëb Polśczi

Kaszubskie ciszki

Uszyć woreczki z płótna lnianego lub bawełny o wymiarach 8cm x 30cm (woreczki wielokrotnego użytku)
Przygotowanie ciasta:
- zaparzyć 1 szklankę drobnej kaszy jęczmiennej
- obrać 2 kg ziemniaków, umyć zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane)
- do ciasta dodać zaparzoną spęczniałą kaszę oraz 1 łyżeczkę soli
- wszystko dokładnie wymieszać
- tak przygotowane ciasto nałożyć do woreczków i zawiązać troczki
- napełnione woreczki włożyć do garnka z gotującą wodą
- gotować około 60 minut
- wyjąć z garnka, ostudzić zimną wodą i wycisnąć na półmisek
- ostudzone ciszki pokroić w plasterki
- smażyć na patelni z boczkiem i cebulką
- można doprawić do smaku solą i pieprzem

Na śniadanie podać z chlebem oraz kawą zbożową z mlekiem, lub na obiad z surówką, np. z kiszonej kapusty.

Inne potrawy kaszubskie:
żuchel – ziemniaczana (zupa)
mòzdrëchòwô – musztardowa (zupa)
frikasy – kura w białym sosie
òbòna – okrasa z gęsi
gòlce - kluski ziemniaczane
przepiekòné pãpòrë - maślaki zapiekane
ruchanczi – placki z jabłkami